
[Passed by the ASRC Board of Directors 10/13/2007] 
 
Whereas, the Core Question Uniform Survey has provided the Board of Directors with 
valuable insight into the members’ preferences, and 
Whereas, it is in the interest of the ASRC to correct the current contradictory uniform 
policies, and  
Whereas, additional questions about more controversial aspects of the ASRC Uniform 
will be the subject of a survey to the ASRC membership to be sent out today, and  
Whereas, additional modifications to this policy may easily be made by a vote at any 
subsequent Board of Directors meeting; 
 
Resolved, that, section D.1.4 of Annex D (ASRC Uniform and The Allowable Use Of 
The ASRC Emblem) of the ASRC Administrative Manual be revised and other ASRC 
documents be updated as follows, which shall take effect by the 2008 Annual General 
Membership Meeting.  
 
D.1.4 The ASRC Uniform: 

D.1.4.1 General: the ASRC Uniform consists primarily of a standard blue work 
shirt with certain specified patches on it: the ASRC patch on the left shoulder, medical 
patch on the right shoulder, Group patch on the left breast, name on the right breast, 
and above the name, an optional Mountain Rescue Association or state SAR council 
patch. (Left and right refer to the left and right of the person wearing the uniform shirt.) 
No other patches or symbolic devices may be worn on the ASRC uniform shirt. 

A yellow T-shirt with a black ASRC logo on the left breast, and optionally a large 
black ASRC logo on the back, may be used. However, the standard blue uniform shirt is 
preferred wear at the Incident Command Post or Base. 

Enforcement of uniform standards shall be the responsibility of the Group 
Training Officer. The Vice-Chair of the ASRC Board of Directors shall be responsible 
for identifying and publishing sources of uniform shirts and patches as well as 
recommending preferred providers. 

D.1.4.2. Shirt specification:  
 D.1.4.2.1 The ASRC uniform shirt is a blue chambray1 work shirt, either 

long-sleeve or short-sleeve.  
 D.1.4.2.3 Left Shoulder On the left sleeve, just below the shoulder, 

shall be a standard ASRC patch. Below the ASRC patch, rockers designating ASRC 
certification level may be worn, but are not required. 

 D.1.4.2.4 Right Shoulder On the right sleeve, just below the shoulder, 
shall be a patch or patches indicating the member’s medical qualifications, if any. As a 
general rule, if the member has multiple medical qualifications, the highest qualification 
shall be represented here. Rocker bars or other qualifying patches (e.g., instructor 
rocker, EMT or first aid level rocker, or Wilderness EMT patch) may be added. 

 D.1.4.2.5 Left Breast On the left breast may be a Group patch. The 
Group patch shall be less than 4” in maximum dimension. 

                                                 
1 A fine lightweight fabric woven with white threads across a colored warp. 



 D.1.4.2.6 Right Breast On the right breast, just above the pocket, shall 
be one of two name devices, and above this, an optional patch as described below. 
Groups may specify one of the two name options as required for Group members, and 
Groups may make policy as far as patches to be worn above the name. 

  D.1.4.2.6.1 Name Option 1 - Plastic Name Plate A 3/4” by 
3” plastic engraved nameplate, white on blue, with the member’s first and last name on 
top and “Appalachian Search & Rescue” below, may be used. 

  D.1.4.2.6.2 Name Option 2 - Sewn Name Tape An Air Force 
standard white-on-blue sewn name tape, with the member’s name, may be used. 

  D.1.4.2.6.3 Optional Patch  Above the name plate or name 
tape, members may wear, by Group policy, or if no Group policy has been established, 
by individual option, either a state search and rescue council patch, or for qualified 
members, a small (“cap”) Mountain Rescue Association patch. 

D.1.4.3 Outer Garments There is no requirement for an ASRC uniform outer 
garment. However, members may place patches as specified for the ASRC uniform, and 
only such patches, on an outer garment to wear as an ASRC uniform outer garment. 
For a vest, members should place on the vest only those patches that would be worn on 
the left and right breast of the member’s uniform shirt. There is no specification for 
color or material for outer uniform garments. 

D.1.4.3 Pants Jeans are not to be worn with the ASRC uniform shirt, otherwise 
there is no specification for pants. For formal occasions, navy blue pants may be worn. 

  
  


